
900 S. Capital of Texas Highway
Suite 350
Austin, TX  78746
Phone: (512) 795-8999   Fax: (512) 795-0414
Toll Free:  (800) 943-9179   Fax (888) 989-9247
Email:  403b@jemtpa.com 

TEXAS ORP 403(b) PLAN DISTRIBUTION,                   
EXCHANGE, TRANSFER, & ROLLOVER FORM 

A.  PARTICIPANT INFORMATION  (*Required information - Your request will NOT be processed without ALL of these items) 

LAST NAME* FIRST NAME* 

SOCIAL SECURITY NUMBER* 

D.O.B.* 

EMAIL* 

MAILING ADDRESS STREET* 

CITY* STATE* ZIP CODE* 

HOME PHONE* 

WORK PHONE 

B.  EMPLOYER INFORMATION* 

EMPLOYER TO WHICH THIS REQUEST APPLIES: 

C.  REASON FOR REQUEST*  -  FILL IN ONLY ONE REASON  (IF NONE APPLY, YOU CANNOT OBTAIN FUNDS FROM THE ACCOUNT) 

1. NO LONGER EMPLOYED BY EMPLOYER LISTED ON THIS FORM (Note that a distribution is not available under the ORP if you will be transferring to 
another public institution of higher education in Texas—see Texas Administrative Code Chapter 25 on the TCG Administrators website or the Higher Education 
Coordinating Board website):

2. DEATH OF PARTICIPANT

3. MINIMUM DISTRIBUTION - PARTICIPANT IS AGE 70 1/2 OR OLDER,- AMOUNT REQUESTED:  $__________________

4. PERMANENT & TOTAL DISABILITY OF PARTICIPANT

5. DISTRIBUTION DUE TO DIVORCE (Must be accompanied by Qualified Domestic Relations Order issued by a Court) 

6. EXCHANGE/TRANSFER INSIDE PLAN (Funds must be going to a Vendor on the Approved Vendor List for the Plan)

  EXCHANGE/TRANSFER (Vendors)   FROM: ___________________________________ TO: ___________________________________ 

____ CASH DISTRIBUTION 

____ ROLLOVER TO (List type of plan to which the funds are going): ___________________ 

____ TRANSFER FROM THIS PLAN TO ANOTHER 403 (b) PLAN (If allowed by this Plan) 

D. VENDOR (INVESTMENT PROVIDER) INFORMATION* 

ACCOUNT/POLICY NUMBER* DOES THE VENDOR REQUIRE FORMS TO BE ORIGINALS?*  ____NO    ____YES 

DOES THE VENDOR REQUIRE THAT THEIR FORM(S) BE SIGNED?*  ____NO   ____YES (IF YES, YOU MUST ENCLOSE A COPY OF THE VENDOR FORMS) 

WHERE SHOULD THE SIGNED FORMS BE SENT?* (Choose One; Default is You) ____TO VENDOR LISTED BELOW  ____TO YOUR REPRESENTATIVE  ____TO YOU  

WHERE SHOULD A COPY OF THE SIGNED FORMS BE SENT?         ____TO YOUR REPRESENTATIVE      ____TO YOU  

REPRESENTATIVE ADDRESS (IF APPLICABLE): 

VENDOR TO WHICH FORMS SHOULD BE SENT:*    VENDOR NAME:* FAX* 

STREET ADDRESS* CITY* STATE* ZIP CODE* 

PHONE NUMBER EMAIL ADDRESS 

E. ACCEPTANCE AND AUTHORIZATION* - YOU MUST SIGN BELOW 

By my signature below, I hereby authorize the transaction requested on this form. 

I certify that if I am exchanging my ORP funds to another ORP vendor, the vendor is on the approved list of ORP vendors for my Employer.  If I am terminating employment 
and transferring or rolling over funds into a 403(b) product sold in Texas, I certify that the product receiving the funds is on the current list of Certified Products published by 
the Teacher Retirement System of Texas. 

SIGNATURE OF PARTICIPANT (OR BENEFICIARY, IF A DEATH CLAIM) DATE 

F. AUTHORIZATION AND ACCEPTANCE (TO BE COMPLETED BY TCG ADMINISTRATORS)

 TCG Administrators hereby approves the transaction requested. 

DATE: AUTHORIZED TCG ADMINISTRATORS SIGNATURE: 

rev 1-11 

x 



TEXAS ORP 403(b) DISTRIBUTION, EXCHANGE, TRANSFER, ROLLOVER REQUEST RULES 

In order to process a request from the ORP, we must receive the TEXAS ORP 403(b) PLAN DISTRIBUTION, EXCHANGE, 
TRANSFER, & ROLLOVER FORM and copies of the vendor forms that we must approve. 

Please be aware of the following restrictions under the Texas Government Code and/or your Employer’s ORP rules applicable to the 
ORP. 

1. Rollovers, transfers or exchanges into or out of your ORP account may only be made with currently active vendors on your Employ-
er’s list of ORP vendors. 
2. No distributions may be made from the ORP except at termination of employment (which is not applicable if you are transferring to
employment with another Texas public institution of higher education), death, disability and under minimum distribution rules at age 
70 ½. 
3. In order to keep the State and Employer contributions that have been made to your account you must be vested in the Employer con-
tributions.  A brief definition of vesting is provided below. The complete rules are in Texas Administrative Code Chapter 25 posted on 
the TCG Administrators website an on the website of the Higher Education Coordinating Board. (HECB) 

Vesting - from the HECB website: 

“ORP vesting refers to a participant’s ownership of state contributions. Upon termination of employment in Texas public 
higher education, vested ORP participants take both employee and state contributions with them, but participants who termi-
nate prior to vesting forfeit all state contributions made during that period of employment. 

ORP participants are vested after one year, or 12 cumulative (but not necessarily consecutive) months, of actual participation. 
“Participation” means making regular ORP contributions through payroll deduction. The ORP vesting period is often referred 
to as “a year and a day” because a participant must begin a second year of participation to meet the vesting requirement. A 
year for academic faculty members is generally nine months, so an academic faculty member will be credited the three sum-
mer months for vesting provided he or she: (1) is participating in ORP at the end of the spring semester immediately preceding 
the summer, and (2) resumes participation in an ORP-eligible position with the same or another Texas public higher education 
institution at the beginning of the fall semester immediately following the same summer. For participants on leave without pay 
(LWOP), a month counts for vesting if ORP contributions are made based on any amount of salary earned during the month, 
but there is no credit for participation if the LWOP status lasts the entire calendar month. 

The vesting requirement under ORP cannot be satisfied by prior participation or vested status in any non-Texas ORP plan. 
Credit is retained for prior Texas ORP participation in two situations: (1) when an unvested participant directly transfers from 
one ORP-eligible position to another at the same or another Texas public institution of higher education, and (2) when an un-
vested participant terminates employment and then later returns to work in an ORP-eligible position at the same or another 
Texas public institution of higher education (with no intervening active TRS membership). Credit is retained whether or not 
any employee contributions were withdrawn following termination because ORP vesting depends on participation rather than 
the existence of intact employee contributions. An unvested participant’s state contributions are forfeited upon termination, so 
when vesting is completed during subsequent employment, the participant will have a vested right only to state contributions 
made during the subsequent and any future employment periods. Once vested status has been established, no future ORP vest-
ing period can be required of that participant by any institution —“once vested, always vested.” 


